tiistai 18. elokuuta 2015

Pakkausvinkit kaupunkilomalle

Kirjoittelin jo aikaisemmin pakkausvinkeistä rantalomalle. Tällä kertaa ajattelin kuitenkin kertoa omat vinkkini kaupunkilomalle. Osa ihmisistä osaa lähteä matkalle aina kevyin kantamuksin, mutta minä en todellakaan kuulu tähän joukkoon. Minusta matkallakin pitää aina olla valinnanvaraa, jos vaikka jokin paita tai laukku alkaa ärsyttää. Tämä valinnanvara sitä paitsi pelasti minut Rooman reissulla. Vaikka olinkin laskenut yhden käsilaukun varaan, olin onneksi ottanut mukaan myös muita laukkuja. Näin ollen en ollut aivan pulassa, kun käsilaukun hihna hajosi jo heti matkan alussa.

Kosmetiikka

Kerroin jo aikaisemmassa postauksessani pääpiirteet kosmetiikan pakkaamisesta. Viimeisimmän kokemuksieni mukaan lisään aikaisempiin huomioihini maininnan siitä, että kosmetiikat kannattaa ehdotomasti pakata omaan pussukkaansa tai vähintäänkin muovipussiin. Muuten saattaa joutua kiikuttamaan uuden clutchinsa suutarille ensiapuun silmämeikin poistoaineen levittyä ympäri laukkua. Niinpä itse laitan vuotoherkät pullot nykyään ensin muovipussiin ja sitten vielä kosmetiikkapussukkaan.

Kesäisin otan myös ehdottomasti aurinkovoiteet mukaan kaupunkilomalle. Etenkin nähtävyyksiä ihaillessa ja kaupungilla palloillessa tulee oltua yllättävän paljon auringossa, jolloin aurinkorasvan käyttö on suotavaa. Minä käytän aina korkeita suojakertoimia, olin sitten ranta- tai kaupunkilomalla.

Kengät

Kaupunkilomalla tulee yleensä käveltyä paljon, joten hyvät kengät ovat elinehto. Monet käyttävät jopa lenkkareita, mutta minusta ne kuuluvat ainoastaan urheiluun. Niinpä itse tallustelin Roomassa ballerinoissa, sillä ajattelin etten jaksa flip flopeissa koko päivää. Talvella usein käytän matalakorkoisia saappaita ja säästän korkkarit iltakäyttöön. Itse otan yleensä mukaan myös "kiillotussienen", jolla saan nopeasti nahkaiset kengät siisteiksi päivän pölyistä.

Pakkaan kengät aina yhteen tai useampaan kenkäpussiin. Mikäli ei omista kenkäpusseja, toimivat muovipussitkin ihan hyvin. En kuitenkaan jättäisi nahkakenkiä asumaan muovipussin, koska se ei hengitä ollenkaan.

Vaatteet

Talvella kannattaa pukea kaikki painavat ja paksut vaatteet päälle lennolle, jolloin matkatavarat säilyvät kevyempinä. Kesällä kevyesti matkustaminen on luonnollisesti helpompaa, kun vaatteetkin ovat ohuempia.

Itse olen varsinainen sähläri, joten saatan päivän päätteeksi löytää vaatteistani niin aurinkorasva- kuin meikkivoidetahrojakin. Niinpä kannankin nykyään reissuilla aina mukanani sappisaippuaa, jolla saan pestyä pahimmat tahrat pois matkavaatteistani. Sappisaippuaa saa kaiken lisäksi palasaippuana, joka ei vie paljon tilaa laukussa eikä se myöskään leviä pitkin laukkua. Hotellihuoneessa vaatteet eivät usein kuivu kovinkaan hyvin etenkään kylppärissä, mutta mikäli huoneeseen kuuluu parveke, kuivuvat vaatteet nopeasti ainakin kesäaikaan.

Asusteet

Aurinkolasit ovat minusta aina paikallaan - oli sitten kesä taikka talvi. Kannattaa myös miettiä, onko matkalla tarvetta jonkinlaiselle hellehatulle. Minä pärjäsin Roomassa ilman, mutta monilla turisteilla oli hattu päässä. Näin kesäaikaan myös viuhka osoittautui käyttökelpoiseksi asusteeksi, mutta ilmankin varmasti pärjää.

Itse pakkaan laukkuuni lisäksi aina laastareita, sakset ja särkylääkettä, jos päänsärky yllättää tai kengät hankaavat jalat rakoille. Mikäli haluaa ottaa jonkin matkalta ostamansa vaatteen heti käyttöön, saksilla saa leikattua hintalaput pois.

Pakkaaminen

Olen todella surkea pakkaamaan tavaroita laukkuun. Yritän yleensä aloittaa nätisti ja mallikkaasti, mutta lopulta päädyn vain sullomaan tavaroita laukkuun. Vaatteet pysyisivät kuitenkin paremmin siisteinä ja laukkuun mahtuisi ylipäätään enemmän tavaraa, jos jaksaisin olla järjestelmällinen. Harvoin kuitenkaan jaksan, mutta pyrin yleensä edes aluksi noudattamaan muutamia perusperiaatteita. Päinvastoin kuin yleensä sanotaan, kannattaisi pakatessa asettaa vaatteet pohjalle ja siihen päälle raskaat tavarat. Silloin vaatteet eivät pääse liikkumaan ja rypistymään niin helposti. Usein myös neuvotaan rullaamaan vaatteet, mutta itse yleensä ihan viikkaan ne. Kokeilin joskus rullaamista, mutta mielestäni vaatteet rypistyivät silloinkin. En ehkä ollut tarpeeksi huolellinen. Ryppyiset vaatteet saa muuten suoristumaan ilman silitysrautaa siten, että ottaa ne suihkun ajaksi kylppäriin roikkumaan.

Mikäli tarkoitus on shoppailla, kannattaa laukkuun menomatkalla luonnollisesti jättää tilaa, jotta ostokset saa tuotua kotiin. Itse ratkaisin asian viime kesänä siten, että pakkasin osan ostoksistani miehen laukkuun, jossa oli paljon ylimääräistä tilaa. Joskus olemme äitini kanssa reissatessa ostaneet myös ylimääräisen kassin, johon olemme pakanneet ostokset. Tämä tosin saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia, mikäli lentoyhtiö on rajannut ruumaan menevät matkatavarat yhteen laukkuun matkustajaa kohti. Kannattaa toki muutenkin tarkistaa, montako laukkua ja minkälaisilla painorajoituksilla lennolle saa ottaa. Monilla halpalentoyhtiöillä laukuista joutuu usein maksamaan erikseen, ellei pärjää pelkillä käsimatkatavaroilla.

Valmiina matkaan!

Loppukaneetiksi lainaan Trinnyn ja Susannah'n lausahdusta: "Matkalla voi tapahtua mitä tahansa, joten mitä paremmin suunnittelet ulkoasusi sitä paremmin olet valmistautunut tilanteeseen kuin tilanteeseen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti