torstai 20. huhtikuuta 2017

Vinkkini VAKAVA-kokeeseen!

Maaliskuun lopulla ilmestyi uusi VAKAVA-aineisto. Minä vietin viime kevään tiiviisti Samalta viivalta 10 -aineiston ja erään toisen artikkelikokoelman kanssa, sillä päätin hakea yliopistoon lukemaan kasvatustieteitä. Olinkin niin onnekas, että pääsin kirkkaasti sisään, joten ajattelin blogissani jakaa muutamia VAKAVA-vinkkejä niitä kaipaaville!

Tein itse viime keväänä kuusipäiväistä työviikkoa eikä minulla ollut mahdollisuutta vähentää työntekoa. Tai no, olisin voinut jättää yhden päivän pois, mutta päätin kuitenkin jatkaa samaan tahtiin pääsykoerumbasta huolimatta. Oma lukuaikatauluni oli siis varsin tiivis. Olen aina ollut hyvä koulussa enkä ollut ennen yliopisto-opintoja tottunut lukemaan kovinkaan paljon. Aikaisemmissa opinnoissa asiat jäivät aina tunneilla hyvin mieleeni eikä esimerkiksi lukiossa tapanani ollut lukea koealuetta yhtä kertaa enempää. Senkin tein yleensä edellisenä iltana - joskus tosin aloitin lukemisen jo kaksi päivää ennen koetta. Myöskään ylppäreihin en jaksanut valmistautua yhtään normaalia enempää, mutta kirjoitin silti E:n paperit. Niinpä VAKAVAan valmistautuminen oli minulle jotain ihan uutta; minun piti opetella opiskelemaan aivan uudelleen!

Päätin jo ennen aineiston ilmestymistä, että luen neljä tuntia päivässä. Minulla ei yksinkertaisesti ollut aikaa opiskella enempää enkä myöskään uskonut, että hillittömästä pänttäämisestä olisi minulle hyötyä. Usein opiskelin noin puolen tunnin pätkissä ja pidin sen jälkeen pienen tauon. Luin kotona ja työmatkoilla, mikä toimi ainakin minulle hyvin. Osa lukee parhaiten kirjastossa, mutta minua häiriötekijät kotona eivät haitanneet. Päinvastoin: tiskikoneen tyhjentäminen tai imuroiminen lukemisen lomassa sopii minulle. Pienen tauon jälkeen oli helpompi taas keskittyä lukemiseen.


Luin ihan joka päivä ja jos jostain syystä jonain päivänä luin vähemmän, kuroin ajan kiinni viikonloppuna. Olin suorastaan yllättynyt siitä, miten kurinalaisesti jaksoin opiskella! Osallistuin myös valmennuskurssille, joka oli minusta hyödyllinen. Uskon, etten olisi ilman valmennuskurssia osannut lukea asioita niin yksityiskohtaisesti kuin mitä VAKAVAssa vaaditaan. Viimevuotiset VAKAVA-artikkelit olivat minusta varsin haastavia, ja myös koe oli mielestäni vaikea. Siinä piti aika paljon osata soveltaa oppimaansa, joten pelkkä asioiden ulkoaopettelu ei riittänyt. Valmennuskurssilla käytiin muun muassa läpi kvantitatiivisen tutkimuksen perusteita, mistä on ollut hyötyä myös yliopisto-opinnoissa. Kurssi on toki kallis, mutta itselleni siitä tosiaan oli hyötyä, joten suosittelen kyllä valmennuskurssia! Tosin hain myös toiseen koulutukseen, jonka ainestoa luin ihan omin päin ja olisin pisteiden perusteella myös tähänkoulutukseen. Joten mielestäni valmennuskurssi ei ole välttämättömyys!

Minua erilaiset ajatuskartat sun mut kommervenkit eivät auttaneet lukemisessa. Tein toisesta artikkelikokoelmasta tiivistelmät, mutta VAKAVAan sain ne valmiiksi valmennuskurssilta. Muuten lähinnä alleviivailin tekstiä ja kirjoittelin post it -lapuille ydinkohtia ylös. Sellainen sopi minun opiskelutyyliini hyvin, vaikka ilmeisesti on tehty sellaisia tutkimuksia, joissa alleviivaamisen hyödyt ovat jääneet pieniksi. Tein myös valmennuskurssin tehtäviä ahkerasti.

Opiskelin tosissani, mutta en silti ottanut VAKAVAsta stressiä. Luin parhaani mukaan, mutta jätin aikaa myös muulle elämälleni. Uskon, että tasapaino on tärkeää ja ajatuksia pitää välillä myös nollata vaikkapa jotain sarjaa katsomalla tai treenaamalla. En edes viimeistä iltaa ennen koetta viettänyt päntäten, vaan lähinnä kertasin ydinasiat ja yritin nukkua mahdollisimman hyvin.

VAKAVA-kokeessa yritin pelata varman päälle sillä tavalla, että jätin vastaamatta sellaisiin kysymyksiin, joista en ollut varma. Viime vuonnahan vastaamatta jättämisestä ei saanut miinuspisteitä. Saatuani kokeen valmiiksi tarkistin sen huolellisesti ja hetken mietittyäni hoksasin myös vastauksen erääseen vaikeana pitämääni tehtävään. Ei siis kannata mennä paniikkiin, jos ei heti osaa jotain. Siirtyy seuraavaan tehtävään ja katsoo tekemättä jääneitä tehtäviä vähän myöhemmin!

Tsemppiä kaikille VAKAVA-kokeeseen osallistuville! Kysykää ihmeessä, jos jokin asia jäi vielä epäselväksi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti