torstai 16. maaliskuuta 2017

Huolia hampaista

Olen aikaisemminkin sivunnut blogikirjoituksissani hampaiden huoltoa. Minulla on ollut jo pitkään ollut ongelmia ientulehduksen kanssa kamppailussa; saan siitä aina pyyhkeitä hammaslääkärissä. Kävin pari viikkoa sitten YTHS:llä hammaslääkärissä ja sain jälleen palautetta samasta asiasta sekä lähetteen suuhygienistille. Isommaksi ongelmaksi muodostui kuitenkin lapsena ja nuorena tehdyn oikomishoidon seurauksena hampaisiini kiinnitetty retentiokaari. Hammaslääkäri oli nimittäin sitä mieltä, että se rasittaa liikaa yhtä hammasta ja että lanka pitäisi sen vuoksi poistaa. Seurauksena poistosta on kuitenkin se, että todennäköisesti hampaat lähtevät liikkumaan nykyisiltä paikoiltaan.

Oikomishoitoni päättyi noin 15 vuotta sitten eikä se todellakaan ollut mikään helppo prosessi. Niinpä minua rupesi todella paljon ahdistamaan ajatus siitä, että kaari poistettaisiin ja sen jälkeen suunnilleen vain katsottaisiin, miten käy. Siksi päätin käydä vielä oikomishoitoon erikoistuneella hammaslääkärillä ennen kuin retentiokaarelle tehtäisiin yhtään mitään.


Olin aika ahdistunut hammaslääkärille mennessäni, mutta lopputulos ainakin tässä vaiheessa oli se, että lanka pidetään paikallaan ja seurataan tilannetta. Jos se puolestaan päädytään poistamaan, kiinnitetään uusi lanka hieman eri hampaisiin. Näin ollen oikomistulos ei mene hukkaan! Kun on ison ja pitkällisen prosessin läpikäynyt, haluaa ehdottomasti säilyttää saavutetun lopputuloksen. Sitä paitsi YTHS:llä jonot oikojalle ovat todella pitkät ja yksityisellä hampaiden oikominen ei tunnetusti ole halpaa. Sen vuoksi en halua lähteä soitellen sotaan, vaan ylläpitää jo saavutettua tulosta.

Tekisi mieli jossain vaiheessa taas valkaista hampaitakin jossain vaiheessa. Uskon kuitenkin, että jo pelkästään hammaskiven poisto suuhygienistillä valkaisee hymyä varsin kauniisti! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti