lauantai 13. elokuuta 2016

Muuttajan muistilista

Meillä on tänään muuttopäivä! Laatikot on pakattu ja jätesäkit täytetty vaatteilla sekä vuodevaatteilla. Tästä se lähtee!

Koska olen viimeisen neljän vuoden aikana onnistunut muuttamaan jo neljä kertaa, ajattelin listata omia hyväksi havaitsemiani keinoja, jotka helpottavat muuttourakkaa. Jokaisen muuton jälkeen olen ollut sitä mieltä, etten halua enää ikinä muuttaa, mutta siitä huolimatta olen kerta toisensa jälkeen pakannut omaisuuteni ja suunnannut kohti uutta kotia. Niin kuin jo aikaisemmin kirjoitin, tämä viimeisin muuttoni on ensimmäinen, jossa en muuta valmiiseen kotiin. Remontoinnin kamaluudesta ja remontin keskellä elämisestä kuulette varmasti vielä myöhemmin, mutta tässä postauksessa kerron kuitenkin omia muuttovinkkejäni ja jätän remontoimisen vähemmälle huomiolle.

Ole ajoissa
 
Tärkeintä muuttamisessa minun mielestäni on se, että aloittaa pakkaamisen ajoissa! Itse aloitan jo hyvissä ajoin vaatekaappien ja muiden arkistojeni läpikäymisen, jotta ehdin laittaa tarpeettomat asiat kiertoon jo ennen muuttoa. Kuskaan aina kassikaupalla tavaraa kiertoon, vaikka luulisi, ettei sitä ehtisi ihan mahdottomasti kertyä tällä muuttamistahdilla. Tavaraa voi karsia jo pari kuukautta ennen muuttoa, mutta tästä huolimatta löydän myös pakatessani tarpeettomia esineitä ja vaatteita. Onpa minulla aika usein käynyt niinkin, että vielä uudessa kodissa olen karsinut joitain asioita pois.

Karsi tarpeen mukaan

Kannattaa myös miettiä huonekalut tarkkaan; tulevatko kaikki kalusteet uuteen kotiin vai onko tarvetta hankkiutua eroon joistain kalusteista? Minä olen yhdessä muutossa esimerkiksi sopinut voivani jättää vanhan vaatekaappini asuntoon, sillä se ei olisi mahtunut uuteen kotiini. Eräässä toisessa muutossa vanha sänkyni puolestaan löysi uuden kodin ja uudessa kodissa odotti jo valmiina uusi sänky. Tällä kertaa päätimme miehen kanssa myydä vanhan kirjahyllyn, sohvapöydän ja tietokonepöydän ja ostaa uudet kalusteet suoraan uuteen kotiimme.

Myös verhot, astiat ja vuodevaatteet kannattaa minusta käydä läpi, sillä monesti tulee säilytettyä sellaisia, joilla ei ole enää käyttöä. Vaikka säilytystilaa olisi runsaasti, en itse pidä siitä, että kaapit tursuavat ylimääräistä tavaraa. Niinpä olen itse aika reilusti laittanut vanhoja kodintekstiilejä eteenpäin ja vienyt niitä H&M:n ja Kappahlin keräyslaatikoihin.

Pakkaaminen

Varsinaisen muuttopakkaamisen aloitan yleensä kaksi viikkoa ennen muuttoa. Tällä kerralla tosin aloitin jo kolme viikkoa aikaisemmin, sillä ensimmäistä kertaa pakattavaa oli kahden ihmisen tavaroiden verran. Täytyy tosin sanoa, ettei miehellä ole läheskään niin paljon tavaraa kuin minulla, mutta siitä huolimatta halusin aloittaa ajoissa. Minulla nimittäin on joka ikisessä muutossa tullut loppujen lopuksi kiire pakata!

Minä haluan aina pakata itse omat tavarani, jotta tiedän, mitä missäkin laatikossa on. Olen jokaisessa muutossani käyttänyt pahvisia muuttolaatikoita, joista parhaimmat löytyvät mielestäni Clas Ohlssonilta ja Biltemasta. Nämä laatikot ovat kestäneet jo useamman muuton verran ja niihin on helppo kirjoittaa tussilla, mitä mikäkin laatikko sisältää. Laatikot on myös helppo taittaa kasaan varastoon odottamaan seuraavaa muuttoa. Astioita pakatessani olen vahvistanut laatikoita teipillä, mutta laadukkaat pahvilaatikot kestävät hyvin kyllä ilmankin. Perussääntö sopivaan muuttolaatikkomäärään on käsittääkseni yksi laatikko yhtä asunnon neliötä kohti, mikä pitää ainakin meidän taloudessamme varsin hyvin paikkaansa.

Mikäli ei halua täyttää kotiaan pahvisilla muuttolaatikoilla, voi tietenkin myös vuokrata muovisia laatikoita. Minä olen kuitenkin suosinut pahvisia laatikoita, koska niihin on helppo säilyä esimerkiksi varastossa säilytettävät tavarat. Pahviset laatikot ovat myös palvelleet tuttujen muutoissa hyvin, joten jos vain säilytystila riittää, itse suosin pahvilaatikoita.Pakkaan muutolaatikoihin kaikki kirjat, astiat, keittiövälineet ja pienet irtotavarat. Vaatteet pakkaan jätesäkkeihin ja kengät laatikoineen muuttolaatikoihin. Olen todennut, että IKEA-kassit eivät ole erityisen käytännöllisiä laatikohin verrattuna. Nyssäköiden ja pussukoiden roudaaminen on mielestäni ärsyttävää, sillä on paljon helpompaa asetella ne suoraan laatikoihin. Laatikoita on helppo kantaa ja pinota päällekäin, joten suosittelen tätä konstia lämpimästi!

Olen itse ollut aika laiska suojaamaan huonekaluja, mutta kannustan siihen lämpimästi. Tällä kertaa varasimme tähän tarkoitukseen vanhoja kierrätykseen myöhemmin toimitettavia lakanoita, jotta huonekalut välttyisivät suuremmilta kolhuilta ja kulumilta.

Vinkkejä
 
Minä aloitan pakkaamisen aina kirjoista ja sellaisista astioista, joita en käytä kovin usein. Olen säilyttänyt aika paljon pieniä pahvilaatikoita, joissa ostamani astiat ovat tulleet. Hyötykäytän niitä aina muuttaessani. Lisäksi käärin astioita huiveihin ja pyyhkeisiin sanomalehtien sijaan. Näin astiat eivät ole tahraantuneet sanomalehdistä ja saan samalla pakattua tekstileejä mukaan muuttokuormaan.

Kannattaa pakata välttämättömimmät astiat, kosmetiikka ja muutama vaatekerta erikseen, jos jostain syystä laatikoiden purkaminen viivästyy. Myös siivousvälineiden ja työkalujen on hyvä olla helposti saatavilla!

Minä olen aina halunnut pakata ja purkaa tavarani itse, mutta ilmeisesti jotkut käyttävät tässä ystävien ja tuttavien apua. Kun itse pakkaa, tietää vähän paremmin, missä omat tavarat ovat ja miten ne on pakattu. Meillä miehen kanssa työnjako on pääasiassa ollut sellainen, että kumpikin pakkaa omat henkilökohtaiset tavaransa itse ja minä kaikki astiat sekä keittiövälineet. Yhteisiä tavaroita olemme pakanneet vuorotellen. Jos kuitenkin laiskuus iskee, voi apua pyyttää muuttofirmasta. He käsittääkseni voivat pakata tavarat ja hoitaa muutenkin muuton avaimet käteen -periaattella sellaista haluaville. Minulla ei kuitenkaan ainakaan vielä tähän mennessä ole ollut sellaiselle tarvetta.

Kantoavun määrä kannattaa miettiä tarkkaan; me olemme yleensä selvinneet neljän muuttajan voimin. Minun vanhemmillani on lisäksi iso peräkärry, jolla olemme aina kuskanneet muuttokuormiani. Pakettiautoja on kuitenkin käsittääkseni varsin vaivatonta vuokrata, jos tarvetta on. Tai sitten voi turvautua muuttofirmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti