sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Brita-kakku

Joulu tuli ja meni, mutta palaan vielä hetkeksi jouluaaton tunnelmiin. Päätin nimittäin väsätä jouluaattona jälkiruoaksi Brita-kakun! Tämä kakku on äitini suosikkikakku, joten päätin kokeilla sen leipomista. En todellakaan ole mikään mestarileipoja, mutta Brita-kakku onnistui yllättävän hyvin jopa minunlaiseltani tumpelolta. Ainoa hankaluus oli marenkilevyjen siirtäminen, mutta siitäkin selvttiin kolmen käsiparin voimin!

Löysin reseptin täältä. Muokkasin sitä tosin sen verran, että lisäsin täytteeseen raparperia tuomaan kakkuun hieman raikkautta. Jatkossa ajattelin tehdä taikinan kaksinkertaisena, sillä meidän joukkueemme tuhosi Britan alta aikayksikön.


Brita-kakku
6 annosta, valmistusaika 30 - 60 min

125 g voita 
1 dl hienoa sokeria
2 kananmunan keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

päällinen:
2 kananmunan valkuaista
1,5 dl hienoa sokeria
50 g mantelilastuja tai manteli- tai pähkinärouhetta

täyte:
1 tlk maitorahkaa (200 - 250g)
2 - 3 rkl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
100 g tuorejuustoa (maustamaton, appelsiini tms.)
500g mansikoita, vadelmia, mustikoita tms.


Ohjeet

Pohja: Levitä uunipellille leivinpaperi, jonka sivelet öljyllä. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa seokseen keltuaiset. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää edellisten joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Älä enää vatkaa tarpeettomasti. Levitä taikina öljytylle paperille ohueksi levyksi (n. 25 cm x 30 cm). Älä laita uuniin.

Päällinen: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (kulhon ja vatkaimen täytyy olla puhtaita ja kuivia). Käsin vatkaten tulee paras vaahto ja kulhon pohjan upottaminen kuumaan veteen helpottaa työtä.

Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana. Levitä valkuaisvaahto uunipellille pohjataikinan päälle. Vaahto saa jäädä "laineille". Ripottele mantelit / pähkinät pinnalle ja työnnä pelti uuniin ala- tai keskiosaan noin 20 minuutiksi, kunnes marenki on kauniin ruskeaa. Jätä pohja jäähtymään paistopaperille.

Täyte: "Oikeaoppinen" Brita koostuu aidosta kermasta ja marjoista, mutta rahkan ja tuorejuuston avulla täyte kevenee, ja maku on vähintään yhtä hyvä. Kermankin voi korvata vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella. Jos käytät valmiiksi makeutettuja tuotteita, kannattaa lisätä sokeria varoen. Vatkaa kerma- / vaniljavaahto napakaksi. Sekoita rahka, tuorejuusto sekä sokeri ensin keskenään ja lisää sitten kermavaahto tarpeettomasti sekoitamatta. Lisää lopuksi seokseen marjat kevyesti sekoittaen (marjoja voit survoa ensin kevyesti ja mansikat kannattaa pilkkoa). Pakastemarjoista kannattaa valuttaa sulamisnesteitä pois.

Kakun kokoaminen: Leikkaa pohja puoliksi (ei keskeltä halki kuten tavallisissa täytekakuissa, vaan ihan suoraan paperia kohti). Irrota puolikas paperista ja nosta varoen (murtuu helposti) tarjoiluvadille. Levitä täyte pinnalle. Nosta toinen puolikas sen päälle.

Pohjan voi hyvin tehdä edellisenä päivänä, mutta täytteen levittämisen jälkeen kakku on parhaimmillaan samana päivänä, tosin syötävää seuraavanakin.

Helppo kakku isollekin porukalle, kokonaisia pohjalevyjä vain kaksi tai kolme päällekäin ja vastaavasti enemmän täytettä. Ainoa hankaluus on levyjen pitäminen ehjänä, mutta paistopaperin päältä liu'uttamalla onnistuu, kun ensin saa pohjan irti paperista joko pitkällä veitsellä tai vetämällä ohuen rautalangan paperin ja kakunpohjan välistä. Tässä on toinen käsipari suureksi avuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti